Choď na obsah Choď na menu
 


Dezert

30. 8. 2010

Jogurtová torta trochu ináč alebo tiramisu trochu ináč

 

Ingrediencie
Základ
Piškóty (aké chcete guľaté alebo podlhovasté) – menšie balenia 4, väčšie 2.
Ak si zvolíte tvar do okrúhlej formy lepšie sú guľaté.  Ak si zvolíte tvar štvorca alebo obdĺžnika potom sú lepšie podlhovasté.
1 rumová aróma
Silná nescafé (miesto pre reklamu)
Krém
4 x 250g kyslej smotany (1 téglik)
 
1 x 250g sladkej smotany na šľahanie (1 téglik)
 
1 stužovač šľahačky  (môže byť reklama napr. na Oetker)
 
4 vanilínové cukry (tiež môže byť reklama)
 
Zdobenie
 
Kakao (nie detské, najlepšie holandskoské (reklama?)

 Postup
·         Kyslú smotanu vylejeme do misy
·         Do smotany vsypeme vanilínový cukor (všetky balenia)
·         Do sladkej smotany vsypeme stužovač a vyšľaháme ju
·         Vyšľahanú smotanu zmiešame s kyslou a to všetko vložíme do chladničky tak dlho kým nestuhne (masa je vhodná keď sa nám neleje z varechy)
·         Uvaríme si silnú kávu (asi 5 – 7 ČL kávy na 2dcl vody) a vlejeme do nej rumovú arómu
·         Na spodok nádoby uložíme piškóty
·         Pokvapkáme kávou
·         Z chladničky vyberieme smotanu a natrieme ju na vrch piškót
·         Položíme ďalšie piškóty a opäť ich pokvapkáme kávou
·         Zvyšok smotanovej masy vylejeme na druhú vrstvu piškót a povrch vyrovnáme.
·         Vrstva medzi piškótmi je omnoho tenšia ako tá horná.
·         Vložíme do chladničky a necháme min. 2 hod.
 
Praktická rada: Ak chcete aby bol piškóty mäkšie skôr tak ich namočte do kávy a tak poukladajte.  Ale pozor s mierou.
 
Hotové posypeme kakaom (ja to robím cez malé čajové sitko) a podávame tak, že prekrajujeme priečne.
 

Ďalšie obmeny:
·         Namiesto piškót použijeme BB keksy.  Ak sú kakaové nenamáčame ich v káve.  Ak sú svetlé treba ich kávou pokvapkať.
·         Namiesto rumovej arómy môžeme použiť mandľové amaretto.
·         Do smotany môžeme pridať aj postrúhanú citrónovú kvôru?
·         Koláčik môžete podávať s čerstvými mätovými listami na tanieriku.  Pekne vyzerajú aj obalené v práškovom cukre.
·         To isté môžete pripraviť aj do pudingových pohárov.
 
A je napečené bez neporiadku.
A minimálne 3 – 4 kombinácie. 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

jogurtová torta

(Zuzana, 30. 8. 2010 22:52)

skúšala som to je paráda dámy skúste to aj vy